Pages

Monday, February 17, 2014

ISAMAALINE TORT "RUKKILEIB"


Selline tore tordiidee oli Nami-Nami 2010. a. isamaalise tordivõistluse laureaat

Kogus: kaheksale kuni kümnele
Koostis:
  • Šokolaadipõhi:
    • 100 g võid
    • 100 g tumedat šokolaadi
    • 2 tk suurt muna
    • 100 g suhkrut
    • 120 g nisujahu (2 dl)
    • 1 tl küpsetuspulbrit
  • Vahele:
    • 300 g õunakeedist või
    • õuna- jõhvikamoosi
  • Leiva-kohupiimakreem:
    • 1 dl riivleiba
    • 1 sl suhkrut
    • 2 dl 35% rõõska koort
    • 300 g maitsestamata kohupiima
    • 1 tl vanillisuhkrut
    • 0,5 tl kaneeli
  • Šokolaadiglasuur:
    • 200 g tumedat šokolaadi
    • 50 g magedat võid
  • Kaunistuseks:
    • veidi valget šokolaadi
Valmistamine:
Valmista esmalt põhi. Sulata väikeses potis madalal kuumusel või ja šokolaad, lase veidi jahtuda. Vahusta munad suhkruga, sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega tainas ühtlaseks ning kalla ristkülikukujulisse või ovaalsesse keskmise suurusega koogivormi (vorm määri esmalt võiga ning puista üle kakaopulbri või jahuga). Küpseta 180-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb.
Lase jahtuda.
Jahtunud tordipõhi lõika kaheks kihiks, määri vahele õuna- või jõhvikamoosi. Vajadusel lõika tordipõhi ovaalseks, nii et see meenutaks põrandaleiba. Tõsta tordialusele.
Täidise jaoks sega riivleib suhkruga ning prae mõned minutid kuumal pannil, kuni suhkur karamellistub. Lase jahtuda.
Vahusta rõõsk koor vanillisuhkruga, sega juurde kohupiim, seejärel kaneel ning jahtunud riivleivasegu. Määri riivleiva-kohupiimakreem šokolaadipõhjale nii, et see jääks pealt kergelt kumer (ja meenutaks leivapätsi).
Pane mõneks tunniks või üleöö jahedasse.
Glasuuri jaoks sulata potis või ja tume šokolaad tasasel tulel. Määri glasuur ettevaatlikult koogile, nii et ka küljed oleksid kaetud. Lase jahedas veidi taheneda.

Kaunista sulatatud valge šokolaadiga (nt joonista tordile viljapead).


0 comments:

Post a Comment